Keresés...

Krimiről – kötetlenül

Lehet szeretni, vagy nem szeretni a krimiket, de az biztos, a műfaj népszerűsége több mint 100 év elteltével is töretlen. Ennek titkát próbálja megfejteni a Science Café következő előadása.


Colombo, Poirot, Miss Marple, Derrick, Magnum, Sherlock Holmes, a klasszikusok, vagy későbbi népszerű utódaik: Barnaby főfelügyelő, az NCIS és a CSI szereplői. Azt hiszem, „őket” senkinek nem kell bemutatni. Még a krimiműfaj legelszántabb ellenzői is régi jó ismerősként tekintenek a bűnügyi sorozatok hőseire.

Kezdetben könyvekből ismerhettük meg történeteiket, majd a mozivászonról köszöntek ránk, ma pedig már a TV képernyők és az internet segítségével részesei mindennapjainknak. Az pedig csak idő kérdése volt, hogy a tudomány is érdeklődni kezdjen a műfaj iránt és megpróbálja megfejteni: miben áll népszerűségének titka?

Nem tesz másként a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café sem, amikor „Sorozatos élvezetek – A végtelen detektívtörténet” címmel invitálja soron következő előadására az érdeklődőket.

"A krimi 19. századi megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend az olvasók és most már a tévénézők körében is. De vajon miért vagyunk hajlandóak hétről hétre alávetni magunkat egy látszólag egyhangú, és a megszokott formulát a végtelenségig – de a jelek szerint nem unásig – ismétlő műfaj fogyasztásának? Előadásomban azt próbálom kinyomozni, milyen élvezeteket tartogat számunkra a krimi, és miért követjük nyomon olyan áhítattal kedvenc detektívjeink munkásságát" – mondta az unideb.hu portálnak Hudácskó Brigitta, az Angol-Amerikai Intézet, Brit Kultúra Tanszék tanársegéde.

Az előadás időpontja: 2016. november 30. szerda 17 óra
Helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Lehet szeretni, vagy nem szeretni a krimiket, de az biztos, a műfaj népszerűsége több mint 100 év elteltével is töretlen. Ennek titkát próbálja megfejteni a Science Café következő előadása.

 
Elejére!