Keresés...

NeMaMaT V. Nemzetközi Konferencia

2016. augusztus 1-3. Debrecen, Magyarország

A Debreceni Nyári Egyetem örömmel hirdeti meg a Külföldön Élő és Dolgozó Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok valamint Külföldön Tartósan Magyar Nyelvet és Kultúrát Tanítók (NeMaMaT) V. Nemzetközi Konferenciáját, amelyet 2016. augusztus 1. és 3. között rendezünk meg Debrecenben a hagyományos magyar nyelv és kultúra nyári kurzus 3. hetében.
Az 1927-ben létrejött intézmény régóta kapcsolatban áll olyan külföldi tanárokkal, akik számára a magyar az első vagy második idegen nyelv, és szakképesítéssel vagy anélkül, lelkesen és nagy odaadással tanítják a magyart saját közösségükben. Nagy elismerést érdemel a munkájuk, és mi különösen örülünk annak, hogy ilyen partnereink is vannak a magyar nyelv és kultúra terjesztésében. Évről évre megfogalmazódik az az igényük, hogy szívesen találkoznának hasonló feladatokkal és nehézségekkel küzdő kollégákkal, hogy tapasztalatot cserélhessenek, ötleteket gyűjthessenek a magyar nyelv tanításának különböző kérdéseivel kapcsolatban.

A Debreceni Nyári Egyetem szeretne lehetőséget teremteni arra, hogy az érdekeltek szervezett formában találkozhassanak, kapcsolatokat építhessenek más országokban tanító kollégáikkal, valamint eszmecserét folytathassanak egymással és a Debreceni Nyári Egyetem tanáraival, szakembereivel. A konferencia keretében a résztvevőknek szekcióüléseken nyílik lehetőségük bemutatni saját munkájukat, beszámolni sikeres módszereikről és nehézségeikről. Az eszmecserében a Debreceni Nyári Egyetem tanárai is részt vesznek.

A szekciók témái a magyartanítás általános és aktuális kérdéseit érintik: A nyelvtantanítás problémás témakörei: módszerek, gyakorlatok; Eszközök, módszerek és gyakorlatok a szókincs fejlesztésére; Módszerek és gyakorlatok a szövegértés és a szövegalkotás fejlesztésére. Az egyes szekciókat a témákat ismertető plenáris előadások vezetik be. A szekcióülések keretében a cél a legjobb módszerek, gyakorlatok, segédeszközök felderítése.

Emellett a résztvevők számára óralátogatásokat és konzultációs alkalmakat is felajánlunk a konferencia időtartama alatt. Az esti órákat pedig együtt tölthetik a mintegy 40 országból Debrecenbe érkező külföldi hallgatókkal a számukra szervezett színes kulturális programokon. A konferencia hivatalos nyelve a magyar.

A konferencián való részvétel ingyenes. A regisztrációs díj, amely 40 EUR, tartalmazza a szükséges anyagokat, a kávét, teát vagy üdítőt a szünetekben, a városnézés és a belépők, valamint a szervezett közös étkezések költségét.

A konferencia programja szerdáig tart, csütörtökön és pénteken óralátogatási lehetőséget vagy önköltséges programokat (pl. múzeumlátogatás, kirándulás, látogatás a DNyE által szervezett „Mátyás király apródja” gyermektáborba stb.) tudunk kínálni igény szerint.

A résztvevők elhelyezése a Debreceni Egyetem campusán történik 1-, 2-ágyas szobákban. Időben történő jelentkezés esetén szállodai elhelyezésre is lehetőség van. Igény szerint étkezés külön megrendelhető.

Bármilyen kérdésük, javaslatuk van – beleértve a szekciók témájára vonatkozó igényüket, javaslatukat is –, kérjük, hogy az alábbi email-címre írjanak: dobi.edit@arts.unideb.hu.


A konferencia tervezett programja

Vasárnap
14.00-20.00 Megérkezés

Hétfő
09:00-11:00 Regisztráció
11:00-12:30 A konferencia megnyitója
A Debreceni Nyári Egyetem és a résztvevők bemutatkozása
12:30-14:00 Ebéd
14:00-15:30 Beszámolók a határon túli magyartanítás helyzetéről
16:00-17:30 Debreceni városnézés
18:00-19.00 Tankönyvbemutató (a DNyE és más intézmények tananyagai)
19:00 Ismerkedési est (vacsora)

Kedd
09:00-10:30 Szekcióülés: A nyelvtantanítás problémás témakörei: módszerek, gyakorlatok
10:30-11:00 Kávészünet
11:00-12:30 Szekcióülés: Eszközök, módszerek és gyakorlatok a szókincs fejlesztésére
12:30-14:00 Ebéd
14:00-15:30 Szekcióülés: Módszerek és gyakorlatok a szövegértés és a szövegalkotás fejlesztésére

Szerda
09:00-10:30 Óralátogatás a DNyE Magyar nyelv és kultúra tanfolyamának csoportjaiban
10:30-11:00 Kávészünet
11:00-12:30 Óralátogatás a DNyE Magyar nyelv és kultúra tanfolyamának csoportjaiban
12:30-14:00 Ebéd
14:00-15:30 Az óralátogatás tapasztatainak összefoglalása
15.30 A konferencia tapasztalatai, jövőbeni tervek, együttműködési lehetőségek
18.00 A konferencia záró vacsorája

Csütörtök, péntek: Egyéni, önköltséges programlehetőségek


A konferencia költsége

Regisztráció: 40 EUR
Szállás: 19 EUR/éj (2-ágyas szoba), 28 EUR/éj (1-ágyas szoba)
Jelentkezési határidő: 2016. június 30.

Minden érdeklődőt szeretettel vár,  Dr. Szaffkó Péter igazgató, és Dr. Dobi Edit a konferencia szervezője


NeMaMaT V. Nemzetközi Konferencia

A Debreceni Nyári Egyetem örömmel hirdeti meg a Külföldön Élő és Dolgozó Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok valamint Külföldön Tartósan Magyar Nyelvet és Kultúrát Tanítók (NeMaMaT) V. Nemzetközi Konferenciáját, amelyet 2016. augusztus 1. és 3. között rendezünk meg Debrecenben a hagyományos magyar nyelv és kultúra nyári kurzus 3. hetében.

 
Elejére!