Keresés...

Megkezdődött a Nyári Egyetem

Harminchat országból csaknem 150 hallgató érkezett a Debreceni Nyári Egyetem idei kurzusára, hogy a magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedjen.


A diákok mellett a nem magyar anyanyelvű magyartanárok, amerikai gyógyszerészhallgatók, visegrádi országokból érkező fiatalok, táborozó gyerekek és magyar – mint idegen nyelv – szakos hallgatók érkeznek a következő egy hónapban a Debreceni Nyári Egyetem hétfőn kezdődő kurzusaira és programjaira. Ebben az évben is képviselteti magát szinte az egész világ: Bangladestől Új-Zélandig, Svédországtól Nigériáig százötvenen vállalkoznak arra, hogy megtanuljanak – különböző szinteken – magyarul. A legtöbben az angol és a német nyelvterületről érkeznek.

"A Nyári Egyetem a debreceni felsőoktatás zászlóshajója, a magyar nyelv és kultúra elhivatott támogatója" – emelte ki az intézmény nemzetközi jelentőségét Csernoch László rektorhelyettes az Aulában tartott nyitóünnepségen.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében kifejtette: óriási az érdeklődés a város iránt, a gazdaság, a turisztika, és a kulturális élet, ezen belül is a Nyári Egyetem programjai különleges vonterőt jelentenek. Hangsúlyozta: Debrecen város 500 ezer forinttal támogatja a programot. Ez az összeg 3 fő számára teszi lehetővé, hogy részt vehessen a kurzuson.

"A Nyári Egyetem népszerűsége továbbra is töretlen, az ösztöndíjakra – amit a város mellett a szervezőktől és a Tempus Közalapítványtól is el lehetett nyerni – 15-szörös volt a túljelentkezés" – emelte ki Szaffkó Péter. Az ügyvezető programkínálatról elmondta: "ebben az évben is megmaradnak a nagy sikerű keddi folklóresték, ahol egy-egy régió ételeivel, népviseletével, zenéjével és táncával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Szerdánként a Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében az egyetem Amfiteátrumban lesznek előadások angol és magyar nyelven, a kirándulásoknak ebben az évben pedig a Hortobágy és Tokaj a célpontja. A péntek este a Magyarországról szóló kvízé és a magyar gasztronómiáé."

Harminchat országból csaknem 150 hallgató érkezett a Debreceni Nyári Egyetem idei kurzusára, hogy a magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedjen.A diákok mellett a nem magyar anyanyelvű magyartanárok, amerikai gyógyszerészhallgatók, visegrádi országokból érkező fiatalok, táborozó gyerekek és magyar – mint idegen nyelv – szakos hallgatók érkeznek a következő egy hónapban a Debreceni Nyári Egyetem hétfőn kezdődő kurzusaira és programjaira. Ebben az évben is képviselteti magát szinte az egész világ: Bangladestől Új-Zélandig, Svédországtól Nigériáig százötvenen vállalkoznak arra, hogy megtanuljanak – különböző szinteken – magyarul. A legtöbben az angol és a német nyelvterületről érkeznek.Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében kifejtette: óriási az érdeklődés a város iránt, a gazdaság, a turisztika, és a kulturális élet, ezen belül is a Nyári Egyetem programjai különleges vonterőt jelentenek. Hangsúlyozta: Debrecen város 500 ezer forinttal támogatja a programot. Ez az összeg 3 fő számára teszi lehetővé, hogy részt vehessen a kurzuson.
"A Nyári Egyetem a debreceni felsőoktatás zászlóshajója, a magyar nyelv és kultúra elhivatott támogatója" – emelte ki az intézmény nemzetközi jelentőségét Csernoch László rektorhelyettes az Aulában tartott nyitóünnepségen.
 
Elejére!