Keresés...

Három éves a Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan fesztiválon

Idén is lesz Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan fesztiválon, de új helyszínen: Villánykövesden, a faluház udvarán várják a kultúra, a társadalomtudományok, a bölcsészet és a művészetek kedvelőit.


A legnagyobb görög filozófus, Platón az egész világon nem talált szebb helyet Pécsnél, s ezért itt élt haláláig – legalábbis a Pécshez kötődő török hagyományban, amely még Platón sírhelyét is számon tartja „egy paradicsomhoz hasonlatos helyen, egy rózsával és jácinttal ékes kertben, egy fülemülefészekben.” A sokféle kultúrát, a múltat és a jelent izgalmas összjátékba hozó pécsi Bölcsészkar egy ilyen kerthez hasonlítható. Ebbe a világba pillanthat be, aki betér a Pécsi Bölcsész Udvarba, a villánykövesdi faluházba. Beszélgetésekben, játékos együttlétben a vendégek ismerőseinkké válhatnak. A leendő hallgatók, hozzátartozóik megtapasztalhatják, miként lehet a mediterrán napsütésben barátságosabban tekinteni arra, akit-amit rosszkedvünk telén távolinak, idegennek gondolunk: más vallásokat, kultúrákat, a régmúlt és a közelmúlt ellenfeleit: az egykori hódító törököktől Shakespeare világán át a múlt század végének zajgó világáig – hogy ismerősebbé váljunk saját magunk számára is.


Várunk mindenkit tematikus napjainkon..
..Augusztus 3-án (Törökök Baranyában – Szigetvár és Pécs) a hódoltság korának e két fontos váráról, városáról beszélgetünk: miként jelennek meg a szépirodalomban és a történeti-régészeti kutatásban.
..Augusztus 4-én (Shakespeare 400) Shakespeare halálának 400. évfordulójára irodalmi, és interaktív programokon keresztül emlékezünk.
..Augusztus 5-én (elnyomás/ellenállás) az 1980-as évek underground szellemiségét és mozgalmait idézzük meg, kitekintve egy rendhagyó és rendbontó egyetemi kiállítás történetére és emlékezetére is.
..Augusztus 6-án (Idegenek kívül-belül) az idegenség, a migráció, az együttélés társadalmi, kulturális és reprezentációs aspektusait vesszük górcső alá.

Délelőttönként a gyermekeket és a családokat várja a Bölcsész Meseudvar: a meseterápia, a kreatív irodalmi foglalkozás a kalózok kapcsán, a harcászati bemutató a török korból és az idegen nyelvi játékos foglalkozás garantáltan mosolyt varázsol a legfiatalabb katlanozók arcára.

Részletes program: http://www.ordogkatlan.hu/2016/05/pecsi-bolcsesz-udvar.html
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/150517525372968/

További információk
Berta János, berta.janos@pte.hu , 20/466 9291
http://btk.pte.hu/pecsi_bolcsesz_udvar_ordogkatlan_fesztival


 A sokféle kultúrát, a múltat és a jelent izgalmas összjátékba hozó pécsi Bölcsészkar egy ilyen kerthez hasonlítható. Ebbe a világba pillanthat be, aki betér a Pécsi Bölcsész Udvarba, a villánykövesdi faluházba. Beszélgetésekben, játékos együttlétben a vendégek ismerőseinkké válhatnak. A leendő hallgatók, hozzátartozóik megtapasztalhatják, miként lehet a mediterrán napsütésben barátságosabban tekinteni arra, akit-amit rosszkedvünk telén távolinak, idegennek gondolunk: más vallásokat, kultúrákat, a régmúlt és a közelmúlt ellenfeleit: az egykori hódító törököktől Shakespeare világán át a múlt század végének zajgó világáig – hogy ismerősebbé váljunk saját magunk számára is.

 
Elejére!