Keresés...

Épül az Egyetem Tér

Kísérletek, bemutatók, koncertek, beszélgetések és Dumaszínház – csütörtöktől várja a fesztiválozókat az egyetem a Campus Fesztiválon.


"A Debreceni Egyetem a „3. misszió” szerepvállalás célkitűzéseinek megfelelően, a tudomány és oktatás népszerűsítése mellett a régió kulturális és sportéletét is gazdagítja azzal, hogy évek óta egyre meghatározóbb résztvevője a Campus Fesztiválnak" – hangsúlyozta Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese a szerdai kapunyitás előtti bejáráson.

A rektorhelyettes hozzátette: a Campus Fesztiválon való részvétel elősegíti az intézmény beiskolázási tevékenységét: a fiatalok a programok során játékos, kötetlen formában ismerkedhetnek meg a Debreceni Egyetemen zajló oktatási-kutatási-tudományos munkával, a cél, hogy kedvet kapjanak ahhoz, hogy a felvételi jelentkezéskor a Debreceni Egyetem képzéseit jelöljék meg első helyen.

"Mivel a fesztiválon a leendő hallgatók közvetlen kapcsolatot alakíthatnak ki az oktatókkal és egyetemistákkal, így sokkal megbízhatóbb információkhoz juthatnak, személyes tapasztalatokat gyűjthetnek. Az elmúlt években mintegy húszezren kerültek így kapcsolatba velünk, ami a felvételi jelentkezések kapcsán fontos szempont a döntésnél. Hiszünk abban, hogy sok, jelenleg már a Debreceni Egyetemen tanuló hallgató számára szerepet játszott a döntésben, hogy a fesztiváli forgatagban találkozott az egyetemi tudással és érdekességekkel" – mondta el Jávor András.

A Debreceni Egyetem az egyetlen olyan hazai felsőoktatási intézmény, amelyhez egy – elsősorban – fiatalokat megszólító fesztivál ilyen szervesen kötődik. Az intézmény hozzájárulásával és közreműködésével a debreceni az ország első "okos" fesztiválja. A szervezésben az egyetemi dolgozók, oktatók mellett a hallgatók is közreműködnek. Az előkészítésben és a lebonyolításban mintegy 150-200 fő vesz részt.

Az Egyetem Tér programhelyszín évről-évre nagyobb területet foglal el: idén már mintegy 1000 négyzetméteres területen, rögtön a fesztivál főbejáratánál kap helyet. A 18 – a tudomány szórakoztató oldalát demonstráló – stand mellett idén először saját színpadon pódiumbeszélgetésekkel, egyetemi kötődésű fellépőkkel, Dumaszínházzal és koncertekkel, valamint egy 5 méter magas, Főépület-alakú ugrálóvárral várják a Campus Fesztivál látogatóit.

Idén sem maradnak el a látványos kísérletek, lesz 3D-s portéfotózás, mikroszkópos és ultrahangos fesztiválszelfi, gyógynövény-felismerés, sőt, a fesztiválszleng kapcsán helyszíni gyűjtést is végeznek a nyelvészek. Az Orvosi Képalkotó Intézet egész műszerparkot állít a fesztivál szolgálatába, a környezetvédők PET-palackot gyűjtenek és kóstolót kínálnak a tangazdaság terményeiből, de lesz marketing gyorstalpaló, nemzetközi kvíz, párkapcsolati tanácsadás és még közös fotót/szelfit is lehet készíteni az Egyesült Államokból kifejezetten az Egyetem Térre érkező amerikai focistákkal.

Az Egyetem Téren lépnek fel a Dumaszínház sztárjai: Janklovics Péter, Kiss Ádám, Mogács Dániel és Dombóvári István, a pódiumbeszélgetéseken Csernus Imrével, Kovács István KOKO olimpiai és világbajnok ökölvívóval, valamint Vujity Tvrtkoval is találkozhatnak az érdeklődők, a zenei kínálatban pedig a Pély Barna & B The First, a Garami Funky Staff + Heincz Gábor Biga, a Váczi Eszter & Quartet, a Debreceni Dixieland Jazz Band, az Acoustic Gallery, valamint a Wyrfarkas és az egyetemi kötődésű Android együttes váltják egymást.

A fesztiválhelyszínről az intézmény rádiója, az FM90 Campus Rádió minden délután élőben jelentkezik.

Az Egyetem Tér részletes programja az ide kattintva érhető el.

    

Kísérletek, bemutatók, koncertek, beszélgetések és Dumaszínház – csütörtöktől várja a fesztiválozókat az egyetem a Campus Fesztiválon.

 
Elejére!