Keresés...

Folytatódik a Pécsi Vonósok jubileumi koncertsorozata - avagy egy törött hangszer sikertörténete

Sokat hallani az utóbbi időben a Pécsi Vonósokról, hiszen ebben az évadban ünneplik 40 éves fennállásukat, melyet koncertsorozattal tesznek még felemelőbbé. A zenekar felét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói teszik ki, de az egyetemi munkatársak is szívesen kapcsolódnak ki a zene önfeledtségében, legyen az orvos, adminisztrátor, oktató, esetleg kutató.


Március 4-én  17.00 órakor kiállítás nyílik a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban, képekben összefoglalva a Pécsi Vonósok történetének elmúlt négy évtizedét. Ahogy a zenekar tagjai az egész márciusban megtekinthető kiállítás képeit válogatták, állították össze, sokat nosztalgiáztak, előkerültek régi emlékek. Többek között az is, amikor az egyik mostani muzsikus PTE hallgatóként a kollégiumi szobában az emeletes ágy felső részén tartotta a csellóját. Úgy feküdt ott a hangszer, mint egy ember, és nem mocorgott. De amikor az udvarlója betoppant a szobába, megmagyarázhatatlan módon a cselló leesett az emeleti ágyról. A hangszer összetört, de a szívek nem.  A csellót sikerült megjavíttatni, és utána még 20 évig hallhatták hangját a zenekarban.

Március 8-án 19.00 órakor, a Kodály Központban kerül sor a zenekar következő koncertjére. Rolla János hegedűművész, és az ifjú „virtuóz” Boros Misi tehetséges kortársaival, Boateng Kármennel és Szamosközi Kingával, és közös tanárukkal, Megyimóreczné Schmidt Ildikóval ülnek a zongorákhoz. Ez a darab különleges kuriózum lesz, Bach négy zongorára írt versenyművét hallják majd, így szimbolikusan minden 10 évre jut egy zongora.  A komolyzene mellett könnyűzenei  jellegű, repetitív tételek is elhangzanak.  A részletes műsor a www.pecsivonosok.hu honlapon olvasható. A zenekart és a közönséget Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszönti majd. A Pécsi Vonósokat ezúttal is a lendületes Győri Kornél vezényli.

Jegyeket 1500.- és 2000.- forintos áron lehet vásárolni a Kodály Központban vagy a www.jegymester.hu honlapon. Vidám, bensőséges hangulatú koncertnek nézünk elébe.


 
Elejére!