Keresés...

A PTE díszdoktora lett Plácido Domingo

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2016. február 7-én tiszteletbeli doktorrá avatta a világhírű operaénekest, a „Három tenor” világszerte elismert és rajongott tagját, Plácido Domingot. Az ünnepségen elhangzott, hogy az egyetem Művészeti Kara idén ünnepli 20., jubileumi évfordulóját, amelynek méltó felütése a világszerte rajongott spanyol művész Pécsre látogatása.


A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket, nemzetközi elismerésre tettek szert, szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel, komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak, művészetnek, és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

A Pécsi Tudományegyetem rektora és szenátusa vasárnap a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatta Plácido Domingo operaénekest, az Operalia nemzetközi operaverseny alapítóját, a Los Angeles-i Opera igazgatóját, a „Három tenor” tagját, akit az egyetem Művészeti Kara terjesztett fel a kitüntető címre, még 2011-ben. Az indoklásban szerepelt, hogy a doctor honoris causa cím adományozásával a Pécsi Tudományegyetem kifejezi tiszteletét, köszönetét, valamint szeretné elismerni Plácido Domingo művészi nagyságát és a városért tett szolgálatát, amiért 2010-ben elvállalta az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat fővédnökségét.

„Mindig nagy megtiszteltetés a számomra, ha ilyen világhírű művészeket köszönthetek díszdoktoraink között, mint amilyen Plácido Domingo” – mondta el köszöntőjében Bódis József, a PTE rektora. „Egyetemünk Művészeti Kara évek óta egyre nagyobb sikereket ér el a nemzetközi porondon, hiszen oktatóink és hallgatóink között van világelső harsonásunk, vannak világszerte népszerű hegedűművészeink, és még hosszasan sorolhatnám kiválóságainkat, így hiszem, hogy ezen a tudományterületen is méltó módon közelítünk egyetemünk alapításának jövő évi, 650. jubileumi évfordulójához. Az ehhez kapcsolódó ünnepségsorozathoz pedig nehezen találhatnánk jobb hírnököket világszerte ismert díszdoktorainknál” – hangsúlyozta Bódis József.

Ezt követően Plácido Domingo átvette a Pécsi Tudományegyetem professzori karához tartozás jelképeként az egyetem talárját, valamint a Doctor Honoris Causa cím adományozását igazoló oklevelet. A világhírű művész köszöntőjében személyes élményeire is kitért: „Először 1973-ban jártam Magyarországon, és a pályafutásom során számos kiváló magyar művésszel dolgozhattam együtt az opera világában. Nagy szeretettel és tisztelettel gondolok a jeles magyar zeneszerzőkre is, így Bartók Bélára, Kodály Zoltánra, Liszt Ferencre, Lehár Ferencre, Erkel Ferencre, és még sorolhatnám. Nem említve azt a tényt, hogy Madrid szülöttjeként, és Real Madrid szurkolóként, hatalmas csodálója voltam Puskás Ferencnek, aki hosszú éveken át volt klubunk sztárjátékosa” – mondta  el Plácido Domingo.

Lakner Tamás, a világhírű tenort díszdoktori címre felterjesztő egyetemi kar dékánja hangsúlyozta: „A Művészeti Kar büszke arra, hogy José Carreras 2007-ben történt díszdoktorrá avatása után Plácido Domingo személyében újabb zenei kiválósággal bővül a díszdoktorok sora, akinek ráadásul több éves kapcsolata van a várossal és az egyetemmel. Tokody Ilona művésznő, karunk címzetes egyetemi tanára például Plácido Domingóval is dolgozott együtt, sőt, közös Bohémélet felvételük a mű egyik legismertebb előadása volt világszerte” – emlékeztetett a dékán.


Háttér

Plácido Domingo az opera történetének egyik legnagyobb hatású énekese, elismert karmester. A spanyol művész nem csupán a színpadon, hanem a sevillai világkiállítás zenei vezetőjeként, a Washingtoni Nemzeti Opera és a Los Angeles-i Opera igazgatójaként is kiemelkedőt alkotott. Repertoárján mintegy 130 szerep – orosz és spanyol operák, a klasszikus mellett kortárs művek is –, a tenorkarakterek mellett pedig a Simon Boccanegra baritonfigurája található, ami egyedülállóvá teszi a zenés színpadokon. Száznál is több teljes operafelvételen, ária- és duettlemezen közreműködött, népszerűsítette az opera műfaját.

Tizenegy Grammy-, két Latin Grammy-díj birtokosa, a „Homage to Seville” (Hódolat Sevillának) című tévéfilmért és a Metropolitan Opera Silver Gala című programjáért pedig Emmy-díjat kapott. Több mint ötven videofelvétel és négy operafilm – Carmen, Traviata, Otello, Tosca – őrzi alakításait. A világ nagy operaszínpadai mellett a hangversenytermekben is aktív, dirigálta többek közt a Chicagói és a Londoni Szimfonikusokat, a Berlini Filharmonikusokat és a Montreali Szimfonikus Zenekart. 1990-ben José Carreras-szal és Luciano Pavarottival spontán „megalapított” Három Tenor formációjuk sok új rajongót nyert meg az operának.

Plácido Domingo Madridban született 1941-ben. Szülei mindketten zarzuelaénekesek (zenés, népi spanyol színpadi mű) voltak. Nyolcévesen Mexikóba költöztek, Domingo itt Mexikóváros konzervatóriumában tanult zongora és karmester szakon, de amikor felfedezték kiváló hangját, az énekkurzusokat is elkezdte látogatni. 18 éves volt, amikor a Rigoletto Borsájaként debütált a Mexikói Nemzeti Operában, két évvel később pedig Monterrey-ben főszerepben, a Traviata Alfredójaként is bemutatkozott. Három évig volt az Izraeli Nemzeti Opera tagja, ezalatt Tel Avivban tucatnyi szerepben 280 alkalommal láthatta a közönség, majd 1965-ben nemzetközi karrierje is beindult.

Plácido Domingo támogatja a fiatal énekeseket, több tehetséggondozó programot fémjelez neve, és 1993-ban megalapította az Operaliát. A nemzetközi énekverseny nem csupán a legjobb hangokat keresi, hanem minden hangfajban azokat a fiatalokat, akiknek személyisége, előadókészsége komoly művészi pálya ígéretét hordozza. A fő verseny mellett – Domingo szüleinek ajánlva – zarzuela kategóriában is indulhatnak az énekesek, a 2010-es Birgit Nilsson-díjjal járó egymillió dollárt pedig Plácido Domingo arra fordította, hogy a Wagner-énekesek külön versenyben méressék meg magukat. Az Operalián indult el José Cura (1994), Joyce DiDonato (1998), Maja Kovalevska (2006), Rafael Rojas (1996), Erwin Schrott (1998), Rolando Villazón (1999) karrierje is. 2008-ban, a Québecben rendezett döntőn a Madridban tanuló magyar bariton, Szemerédy Károly harmadik helyezést ért el, 2009-ben pedig Pécs – amely városnak nagykövete – és Budapest adtak otthont az elődöntőknek és a döntőnek. Domingo számos állami kitüntetés birtokosa, több rangos egyetem díszdoktora, valamint jótékonysági kezdeményezések pártfogója. Több sajtóorgánum nevezte az opera királyának, illetve a modern idők legnagyobb operaénekesének.

 
Elejére!